Dit winnende stuk is gebaseerd op een verhaal van mijn opa. Hij stal als jonge jongen ooit een paard terug van de Duitsers. Je leest het hier. Het verhaal leent zich perfect voor Close Reading met leerlingen van groep 6 t/m 8. Het lesmateriaal is gratis te downloaden in pdf en word. Gebruik het zoals je wilt. Bertus Meijer, bekend van Onderwijsenzo, sprak de tekst in. Via deze link kan je de audioversie beluisteren. En, je kunt er ook nog bij tekenen.

The story is available in English as well: The Stolen Horse.

Ik was eenentwintig toen ik de man zag zitten, alleen, aan de bar. Hij zat op iets te knauwen, nam een flinke slok van zijn bier en keek de kroeg in. Zijn buik rustte op zijn bovenbenen. Zijn draaierige ogen schetsten zijn toestand. Na een paar glazen spuwde de man woorden om zich heen en hij grijnsde erbij alsof hij god was. Degene die het dichtst bij hem stond voelde zich verplicht te reageren. Ik keek hem een paar keer recht aan, maar reageerde niet. De man fascineerde me. Zijn aura was net een dampende zure mist die op me af dwarrelde. Ik bleef zitten. Het was niet de geur waar ik bang voor was. Het waren de vlagen van beestachtig gedrag die ik in de mist zag. Gedrag dat ik vaker was tegen gekomen op een voetbalveld, in een kantine, een magazijn, of zoals daar toen in de kroeg. Een stemmetje vertelde me dat dat beestachtige gedrag ook in mij zat. Toen begreep ik het. Deze man bezat alles waar ik me voor schaamde. Hij was de personificatie van waar ik bang voor was. Maar deze man was ook ooit een jonge jongen geweest. Een zoon van een trotse moeder misschien, een jongen die een mooie toekomst voor zich zag. Die trots en toekomst was hij verloren. Zoiets gebeurt niet van de een op andere dag. Er was iets met hem gebeurd. Maar wat? Deze vraag hield me vast. Ik ging nadenken. Na een tijdje zag ik de man dolen in zijn woonkamer midden in de nacht, en zwerven tussen de mensen in de stad. Stuk voor stuk kwamen flarden van zijn leven tot me. Het was alsof ik hem als een pak had aangetrokken en ik leefde een tijd met hem mee. Ik kwam in een sleurtocht terecht, al wist ik nooit waarheen. Ik kwam in zijn hoofd te zitten, dicht bij zijn gedachten die nog in mijn onderrug branden als ik aan ze terugdenk. Vaak wilde ik het pak van me afgooien en wegrennen. Toch bleef ik doorsleuren met deze man, poot voor poot, arm in arm. Uiteindelijk zag ik hoe de flarden van zijn leven een verhaal vormden. Een verhaal waarin de man smeekte om waardigheid. En ik ben er niet trots op, maar ik vond dat ik het moest vertellen. Misschien uit schuldgevoel omdat ik zo diep in zijn leven was gedoken, misschien omdat hij in mijn ogen toch een beetje waardigheid verdiende, of misschien omdat ik gewoon van die flarden af wilde.


Status: Misschien moet ik het eens delen met mijn uitgever.

Dit verhaal gaat over een jong stel dat elkaar heeft ontmoet op reis, in India.

Tobias, een relaxte student die motorrijdt en aan yoga doet, is tot over zijn oren verliefd op het avontuurlijke meisje, Mara. Hij doet er alles aan om haar bij zich te houden. Dit brengt verschillende gevoelens met zich mee aangezien het de eerste keer is dat hij een relatie aangaat met iemand waar hij daadwerkelijk omgeeft. Na een mooie dag bij een meer verblijft het stel in een hostel. Daar ontmoeten ze Omer en Reggie, twee jongens die festivals organiseren op een geheim eiland: Prem Dveep. Het is vanaf het eerste moment duidelijk dat Omer en Reggie Mara wel zien zitten. Het avontuurlijke meisje wil het exclusieve evenement graag meemaken, maar Tobias niet, en na een flinke ruzie scheiden hun wegen.

Ver van elkaar verwijderd realiseert Tobias zich dat hij bij Mara wil zijn, zeker wanneer hij hoort over de ramp die zich twintig jaar geleden op Prem Dveep heeft afgespeeld. Hij reist haar achterna, vastberaden om er alles voor te doen om Mara’s liefde terug te winnen en haar te beschermen. Mara vergeeft hem en ze gaan samen naar het eiland.

Twee dagen lang genieten Tobias en Mara van elkaar op de prachtige exotische plek. Zo brengt de half Indiase bediende Shante hun een heerlijke avondpicknick en neemt zij hen mee om dolfijnen te spotten. Hierdoor leert Tobias over Shante dat ze haar echte ouders nooit gekend heeft en verder een liefdeloos leven heeft gehad. Daarnaast zorgen de activiteiten ervoor dat Omer en Reggie vertrouwen winnen bij het stel en het geeft de jongens de tijd om een plan te bedenken om Mara los te krijgen van Tobias.

De avond voor het festival eten de vier samen in een restaurant. Om het festival optimaal te beleven moet iedereen een pil innemen. Omer, Reggie en Mara doen het, maar Tobias niet. Toch is hij degene die die avond out gaat. Vlak voor hij neervalt vertelt hij Shante dat hij haar met haarvader in contact kan brengen. Een paar uur later wordt Tobias wakker in een grot. Shante heeft hem daar vastgeketend. Ze maakt hem los en gaat met hem op zoek naar Mara, in ruil voor haar vader. Buiten slaat een gespierde kerel een andere gozer helemaal totaallos. Tobias en Shante sluipen achter hem aan naar het festival, het terrein op. Meerdere festivalgangers worden agressief en twee VIP-torens vallen om. De pleures breekt uit. Het eiland verandert in een oorlogsjungle, zeker wanneer de pillengebruikers in een slechte trip komen. Tussen alle gevaren door vindt Tobias Mara terwijl ze seks heeft met Reggie. Tobias zijn wereld breekt in tweeën. Vanaf dat moment rest de vraag: is Tobias nog

steeds bereid om er alles aan te doen om Mara veilig van het eiland af te krijgen?

Spoiler-alert: dat is hij en hij doet er ook alles om zijn wraakgevoelens kwijt te raken. Uiteindelijk lukt het Tobias en Mara om met een bootje naar het vaste land te vluchten (met behulp van Shante). De boot is helaas kapot en Tobias springt van boord zodat Mara veilig naar de kust kan varen. Zo verliezen ze elkaar uit het oog.

Wonderbaarlijk genoeg overleefd Tobias de terugreis ook. Hij gaat op zoek naar Mara. Eerst in India. Daar krijg hij haar niet gevonden. Wanneer Tobias terugkomt in Nederland zoekt hij verder. Al moet hij ook dealen met de consequenties van zijn daden. Een inspecteur, de heer L’astuce, doet er namelijk alles aan om de dader van diverse incidenten te vinden. In de tussentijd kan hij Mara, de enige getuige van zijn daden, nog steeds niet vinden. Kan Tobias dealen met de consequenties? Zal Mara hem verraden? En is hun liefde uiteindelijk sterker dan al die gebeurtenissen?


Status: Het manuscript van dit Young Adult verhaal ligt momenteel bij de verhaaldeskundige van Ambilicious.

  • https://www.facebook.com/
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon

© 2020 Created by Cliff de Rouw.